ADVIES

Vroeg of laat geeft iedere wetenschapper een presentatie die er echt toe doet. Het binnenhalen van een ERC of NWO beurs kan een wetenschappelijke carrière naar een ander niveau brengen. Het uitblijven van extern geld betekent einde oefening. Reden genoeg om deze presentaties uiterst serieus te nemen, want ieder detail kan het verschil maken. En een goede voorbereiding is meer dan het halve werk, is onze ervaring.

 

Presenteren van onderzoek

In de afgelopen jaren hebben wij (Kick Moors en Hermen Visser) tientallen wetenschappers bijgestaan tijdens de voorbereiding van de presentatie en het interview die komen kijken bij de verdediging van hun aanvraag van onder meer de vernieuwingsimpulsen van NWO (Veni, Vidi, Vici, Zwaartekracht) en Starting, Consolidator en Advanced grants van ERC.

Tijdens de presentatie staan de kandidaten onder hoge druk. In een reeks persoonlijke sessies leert Kick Moors hen omgaan met de presentatieangst die daarbij komt kijken. Ook oefent hij de interactie met het publiek, stemgebruik, lichaamstaal en het beantwoorden van vragen. Dit stelt de kandidaten in staat om daadwerkelijk hun beste presentatie ooit te geven.

 

Presentatie ontwerp

Net zo belangrijk als het leren omgaan met de druk van een belangrijke presentatie, is het voorbereiden ervan. Een goed gestructureerde presentatie helpt de presentator bij het presenteren en maakt de boodschap begrijpelijk, overtuigend en memorabel. Zeker als daar het juiste beeldmateriaal aan toegevoegd wordt. In sessies van zo’n vier uur helpt Hermen Visser op locatie bij de opdrachtgever kandidaten bij hun voorbereiding. Samen werken ze aan de verhaallijn, zoeken naar een geschikte opening en pakkende voorbeelden. Hierbij staat het begrijpelijk en overtuigend maken van het verhaal centraal. Daarna voegen ze passend beeld toe dat helpt de boodschap over het voetlicht te brengen. Indien nodig of gewenst, nemen wij het ontwerp van de slides voor onze rekening.

 

‘Is het echt zo simpel?’, vroeg een historica nadat we na uren zwoegen eindelijk tot de kern kwamen. Opluchting is veel van de wetenschappers met wie wij werken voelen nadat we hun verhaal van onnodige details hebben ontdaan en relevante informatie hebben toegevoegd. Een heldere verhaallijn maakt de presentatie niet alleen overtuigender en begrijpelijker voor het publiek, maar maakt het presenteren zelf een stuk eenvoudiger.

 

‘Met Hermen Visser heb ik nauw samengewerkt bij de voorbereiding van het (succesvolle) interview voor een Zwaartekrachtaanvraag. De interactie was snel, effectief, creatief en vrolijk. Hermen weet genoeg van wetenschap in de breedte om de juiste vragen te stellen en scherpte te bevorderen. Hij weet gelukkig ook weinig genoeg om valkuilen en misverstanden voor niet-specialisten snel te detecteren en onschadelijk te helpen maken. Het was een groot plezier om met hem te werken.’  – Ineke Sluiter, hoogleraar Grieks Universiteit Leiden; hoofdaanvrager van het Zwaartekrachtprogramma ‘Anchoring Innovation’

 

Presenteren óf Presentatie ontwerp

Wij geloven in een integrale aanpak, waarbij gewerkt wordt aan alles wat bij presenteren komt kijken. Zeker wanneer het om de belangrijkste presentaties van de wetenschappelijke carrière gaat. Maar sommige kandidaten hebben behoefte aan extra ondersteuning op een van beide gebieden. Wij zijn dan ook individueel te boeken.

 

Eérst training dan advies

Naast advies aan individuele kandidaten, bieden wij ook de combinatie tussen training en advies. In een training van een dag brengen we bijvoorbeeld Veni kanidaten de basics bij. Wanneer het interview dichterbij komt werken we een-op-een verder. Hierdoor kan onze coaching efficiënter ingezet worden en is het leerrendement hoger. Kijk ook bij onze trainingen.

 

Presentatietraining via Skype

Kandidaten voor bijvoorbeeld de Veni krijgen kort van tevoren de uitnodiging voor het interview toegestuurd. Dit maakt het in sommige gevallen lastig om een face-to-face training te organiseren. Bijvoorbeeld omdat de kandidaat in het buitenland verblijft. Daarom bieden wij ook presentatietrainingen via Skype aan. De combinatie van communicatie via Skype en het samen werken aan een verhaallijn en slides via Google Docs blijkt goed te werken.

Neem contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden. 

CONTACT