WE MAKE KNOWLEDGE VISIBLE

Wetenschapper als uitgangspunt

In onze aanpak stellen we de wetenschapper centraal. We helpen de wetenschapper niet bij het onderzoek, maar wel bij het overbrengen ervan op een manier die overtuigend is, begrepen en onthouden wordt. Of het nu gaat om om een posterpresentatie, een verdediging van een Veni aanvraag of een wekelijkse update van lopend onderzoek. Om historici, sterrenkundigen of rechtsgeleerden en of zij nu werken aan een universiteit, kennisinstituut of bij een kennisintensief bedrijf.

 

Science to Science

Saai is de norm als het gaat om communicatie binnen de wetenschap. Tenminste, dat is onze ervaring. Presentaties zijn voor velen (zowel publiek als presentator) niet iets om naar uit te kijken en veel van wat er gezegd wordt, wordt snel weer vergeten. Omdat de inhoud centraal moet staan, raakt de vorm vaak ondergesneeuwd. Dat terwijl een goede verhaallijn, de juiste beelden en een enthousiaste performance de inhoud beter over het voetlicht kunnen brengen. Een goed verhaal kan leiden tot een inhoudelijke discussie op niveau, kwalitatieve feedback op het onderzoek uitlokken of een aanleiding zijn tot nieuwe samenwerking. Dát is de kennisoverdracht waar wij aan werken.

 

Science to Society

Communiceren met een breder publiek is niet iets waar de meeste wetenschappers zich graag mee bezig houden. Het kost tijd en brengt risico’s met zich mee. Want waar de media het snelle verhaal willen, wil de wetenschapper nuance. Toch kan het leren omgaan met (klassieke en sociale) media ook veel opleveren. ‘Outreach’ wordt steeds belangrijker gevonden in een wereld waarin wetenschap vooral maatschappelijk nut moet hebben en burgers meebepalen welk onderzoek gedaan moet worden. Regelmatig optreden in de media kan de wetenschappelijke carrière positief beïnvloeden. Daarbij kan media-aandacht het draagvlak voor wetenschap vergroten. Daarom helpen wij wetenschappers om (sociale)media in te zetten om hun doelen te bereiken. Ga voor meer informatie naar de website van Science ON AIR.

 

Maatwerk

Wij hebben allemaal een wetenschappelijke achtergrond en werken nog steeds in de academische wereld: als wetenschapper, journalist, redacteur, presentator of coach. Hierdoor kunnen wij maatwerk leveren én de koppeling naar de praktijk vormen.

 

Hermen Visser

Hermen Visser studeerde biologie in Leiden. Sinds zijn studie werkt hij als wetenschapsjournalist, trainer en ondernemer in de wetenschapscommunicatie. Hij geeft presentatieadvies aan kandidaten voor  hun interviews bij NWO (Veni, Vidi, Vici, Zwaartekracht) en ERC (Starting, Consolidator, Advanced) beurzen. Zijn focus ligt hierbij op het perfectioneren van de verhaallijn en slides. Daarnaast geeft hij training in het presenteren met PowerPoint, pitchen, het maken van wetenschappelijke posters en diverse mediatrainingen. Hermen is medeoprichter en -eigenaar van het bedrijf Science ON AIR dat zich richt op wetenschapscommunicatie en het wetenschapsblog Wetenschap.nu.

 

Kick Moors

Kick Moors is HR adviseur, coach en trainer aan de Universiteit Leiden. Hij bereid kandidaten voor op hun interviews bij NWO en ERC. Zijn focus ligt hierbij op het presenteren zelf. Hij besteedt aandacht aan zaken als presentatieangst, enthousiasme en de interactie met het publiek. Ook geeft hij samen met Hermen groepstrainingen in het presenteren met PowerPoint.